Korting Contant: Hoe werkt dat?

Korting voor contante betaling is een veelgebruikte techniek om sneller betaald te worden. We bekijken of het echt wel helpt en hoe je dat berekent.

Download de mini gids Korting Contant

Wat is Korting Contant?

 

Bij een korting voor contante of directe betaling (‘korting contant’) krijgt de klant een korting op de factuurwaarde omdat hij contant of binnen een bepaalde termijn betaalt. Meestal is de termijn 5 tot 10 dagen

Hoe bereken ik korting contant en wat met de BTW?​

Je begint met het  bepalen van de korting die je wil geven. Bvb. 2%.

Dan bepaal je binnen hoeveel dagen klanten moeten betalen om deze korting te krijgen. Bvb. 10 dagen.

Bereken vervolgens het verminderd totaal bedrag incl. BTW en vermeld dit op de factuur.

Er zijn nu 3 mogelijke situaties:

 

1. De klant betaalt binnen de kortingsperiode

2. De klant betaalt buiten de kortingsperiode

3. De factuur geeft geen korting voor contante betaling

 

Het totaal bedrag én de BTW dat de klant dient te betalen verschilt per situatie.

Een voorbeeld:

Berekenen korting voor contante betalingen met gratis berekeningstool

Is dat verplicht?

Dit is geen wettelijke verplichting. In B2B relaties is dat wel een veel gebruikte praktijk.

 

Het gebeurt weleens dat een klant ten onrechte een korting inhoudt. Daar kun je weinig aan doen want voor bvb. 2% kan je moeilijk procederen. Het sop is de kool niet waard … Fiscaal word je wel afgestraft want je betaalt BTW en belastingen op de factuurwaarde en niet alleen op hetgeen je ontvangt.

 

De kans is dus groot dat sommigen klanten na 30 dagen betalen én de korting inhouden. Bovendien zijn het niet altijd de risicovolle klanten of de slechte betalers die ingaan op de korting. Korting contant geef je dus beter aan je beste klanten.

Waarom korting geven?

Korting contant helpt je om sneller betaald te worden. Klanten betalen leveranciersfacturen vaak zo laat mogelijk. Dit is immers een vorm van gratis krediet tijdens de betaalperiode. Het aanbieden van korting voor contante betaling kan dit vermijden.

Brengt dat op?

Korting contant doe je niet om meer te verdienen. Integendeel, het rendement valt snel negatief uit.

Bijvoorbeeld: Een klant die normaal op 35 dagen betaalt, kan een korting van 2% krijgen bij betaling binnen de 5 dagen. Voor een factuur van 10.000 euro betekent dit reductie van € 200. In ruil daarvoor betaalt de klant 30 dagen sneller. De verkoper heeft het geld 1 maand sneller maar daar hangt wel een serieus kostenplaatje aan vast: € 200. Het kan goedkoper zijn om een kaskrediet aan te gaan.

En wat met mijn leveranciers?

Als u bij uw leveranciers een korting van 2% kan onderhandelen als u binnen de 10 dagen betaalt i.p.v. binnen de 30 dagen, dan is het interessant om uw beste klanten een korting-contant van 1% te geven. Zo kan u zelf uw leveranciers sneller betalen en genieten van de korting.

 

 

Download de mini gids Korting Contant